ما نمی توانیم تعریف دقیقی از هوش اراعه دهیم اما هوش در معنای لغوی و روزمره به یک توانایی ذهنی که قابلیت هایی مثل استدلال ، برنامه ریزی ، حل مسئله ، تفکر انتزاعی ، استفاده از زبان و یادگیری را باعث می شود. در هوش مصنوعی با استفاده از مجموعه ای از سیستم ها و دستگاه ها قدرت های نامبرده در ذهن را به سیستم ما می دهد و سیستم ما میتواند بر اساس آن ها در شرایط مختلف ، خود تصمیم گیری کند.

هوش مصنوعی شاخه های گوناگونی دارد:

یادگیری ماشین (mashin learning)

شبکه عصبی (neural networks)

بینایی ماشین ( mashin vision)

سیستم های خبره ( expert system)

پردازش سیستم های طبیعی (NLP)


 الگوریتم ژنتیک ( genetic algorithm)

رباتیک (robotic)

1. mashin learning:

یکی از زیرشاخه های هوش مصنوعی mashin learning است. که در این روش کامپیوتر بدون برنامه نویسی مستقیم با تحلیل داده ها به صورت هوشمندانه الگو های موجود در آن را یاد می گیرد و تحلیل می کند و با بررسی نتایج منظم خود را به روز رسانی می کند. 

2. neural networks: 

شبکه های عصبی مصنوعی (artificial neural networks) یا به اختصار ANN نوع دیگری از یادگیری است که در آن از سیستم سیناپس در مغز انسان استفاده شده است و همانند سیستم عصبی زیستی انسان استفاده می شود و همانند مغز انسان به پردازش اطلاعات می پردازد. Neural networks همانند سیستم عصبی انسان از طریق اراعه مثال ، تجربه های جدید را می آموزند ، الگو ها را شناسایی و آن ها را دسته بندی می کند. در یک سیستم زیستی یادگیری از طریق برقراری اتصالات سیناپسی بین اعصاب انجام می شود.و در یک شبکه عصبی مصنوعی این یاد گیری از طریق گره ها(node) این شبکه و برقراری ارتباط بین آن ها انجام می پذیرد.

3. mashin vision: 

در این روش ماشین با پردازش تصاویر دو بعدی که ما به آن ها می دهیم جهان سه بعدی مارا ببینند و آن را پردازش کنند. در این روش کامپیوتر با استفاده از دوربین ها می بینند و با استفاده از الگوریتم های دیداری پردازش کرده و سپس تحلیل می کند.به این طریق می تواند اشیا موجود در تصویر را درک کرده و با توجه به نوع آن ها تصمیم گیری های به خصوصی را انجام دهد.

4.Expert system:

در این نوع سیستم با تحلیل روش تفکر یک متخصص می تواند آن را شبیه سازی کند و تصمیم گیری ها را انجام دهد. در حقیقت این روش الگوهای مطقیه یک مهندس در هنگام تصمیم گیری را شناسایی کرده و بر اساس آن ها همانند یک انسان متخصص اقدام به تصمیم گیری می کند و در نهایت نتایج بدست آمد را به ما اعلام می کند.

5.Natural language processing:

natural language processing یعنی درک ماشین نسبت به گفتار ، نوشتار و ارتباطات انسانی . با استفاده از این روش رایانه ها میتوانند نتیجه گیری هایی با مبنای احساسی از ورودی های گفتاری دریافت کرده و با توجه به آن ها تصمیم گیری کند.

6. genetic algorithm:

این تکنیک بر اساس سیستم تکامل طبیعی موجودات زنده ابداع شد. در حقیقت این سیستم ها از اصول انتخاب طبیعی داروین برای یافتن فرمول بهینه برای پیش بینی و یا تطبیق الگو های موجود استفاده می کنند و به مرور زمان تکامل پیدا می کنند.

7.Robotic:

در این سیستم ها از سنسور های هوشمند خاصی برای دریافت اطلاعات محیط استفاده می شود که رایانه با تحلیل این اطلاعات نتایجی را بدست می آورده و بر اساس این نتایج تصمیم گیری هایی را انجام می دهد.از این ربات ها می توان برای شرایطی که حضور انسان خطر ناک است و یا برای شبیه سازی رفتار طبیعی انسان ها استفاده کرد.